107782
Book
In basket
Kuchnia dla zielonych / Paweł Płaczek. - Warszawa : Purple Book Wydawnictwo, 2025. - 269, [3] strony : fotografie ; 24 cm.
Kolejna książka kucharska dziennikarza, twórcy bloga kulinarnego (takemycake.eu), który w swojej kuchni celebruje sezonowość i prostotę; poprzednio na liście: „Menu kryzysowe” p. 7/2023. Pozycja zawiera sto przepisów na dania wegetariańskie. Podzielone są one dość oryginalnie, a mianowicie na: surowe, gotowane, miksowane, duszone, pieczone, zagniatane, smażone, ucierane, słodkie oraz niemarnowane. Przepisy okraszone są kolorowymi zdjęciami oraz autorskimi komentarzami dotyczącymi zarówno danego dania, jak też inspiracji podróżniczych, ulubionych smaków i aromatów. Znajdziemy tu m.in. przepis na zielone pesto z migdałami, bazylią i miętą inspirowany daniem serwowanym w jednej z genueńskich restauracji, a także propozycję podróży między egzotyką a polskim lasem, jaką zapewni nam tofu z cukrowym groszkiem i grzybami leśnymi w mleku kokosowym. Na deser zaś możemy przetestować lody pistacjowe z matchą. Pozycja zawiera indeks. Okładka miękka, klejona. Polecam miłośnikom kuchni wegetariańskiej.
Availability:
Wypożyczalnia główna
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: 100 przepisów kuchni wegetariańskiej.
Bibliography, etc. note
Indeks.
Additional physical form available note
Książka dostępna także jako e-book.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again