Marcinek Roman (1962- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Wypożyczalnia główna
(7)
Filia nr 3
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Marcinek Roman (1962- )
(-)
Zarawska Patrycja (1970- )
(374)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(285)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Roberts Nora (1950- )
(224)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(224)
Fabianowska Małgorzata
(221)
Steel Danielle (1947- )
(215)
Goliński Zbigniew
(201)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(196)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(181)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(161)
Jachowicz Stanisław
(159)
Popławska Anna (1980- )
(157)
Prus Bolesław (1847-1912)
(143)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(142)
Lech Justyna
(138)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(136)
King Stephen (1947- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Szekspir William (1564-1616)
(131)
Fabisińska Liliana (1971- )
(129)
Mickiewicz Adam
(129)
Rzehak Wojciech (1967- )
(129)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(128)
Christie Agata (1891-1976)
(127)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(126)
Zimnicka Iwona (1963- )
(124)
Głowińska Anita
(121)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(119)
Stanecka Zofia (1972- )
(117)
Szulc Andrzej
(117)
Webb Holly (1976- )
(117)
Supeł Barbara
(113)
Włodarczyk Barbara (1960- )
(111)
Kraśko Jan (1954- )
(110)
Masterton Graham (1946- )
(109)
Oklejak Marianna (1981- )
(109)
Drewnowski Jacek (1974- )
(106)
Gawryluk Barbara (1957- )
(105)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Skowrońska Emilia
(103)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(102)
Mróz Remigiusz (1987- )
(102)
Ross Tony (1938- )
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Lem Stanisław (1921-2006)
(101)
Mazan Maciejka
(101)
Napierski Stefan
(101)
Ochab Janusz (1971- )
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Tuwim Julian (1894-1953)
(101)
Pawlikowska Beata (1965- )
(100)
Górecka Barbara (tłumaczka)
(97)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(97)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(96)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(96)
Mosiewicz Maria (1971- )
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(95)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(95)
Williams Sophy (1965- )
(93)
Górski Wojciech (ilustrator)
(92)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Cussler Clive (1931-2020)
(89)
Siewior-Kuś Alina
(88)
Kolberg Oskar (1814-1890)
(87)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Rostworowski Emanuel (1923-1989)
(87)
Asnyk Adam
(86)
Widmark Martin (1961- )
(86)
Goscinny Rene (1926-1977)
(85)
Gosztyła Krzysztof (1956- )
(85)
Kolberg Oskar (1814-1890). Dzieła wszystkie
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(83)
Mortka Marcin (1976- )
(83)
Olejnik Donata
(83)
Skalska Katarzyna
(83)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(83)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(6)
nieznany (xxx)
(2)
Temat
Wojska najemne
(2)
Wojsko
(2)
Cudzoziemcy
(1)
Działania specjalne (wojsko)
(1)
Gurkhowie
(1)
Komandosi
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia mazowiecka
(1)
Kuchnia mazurska
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia podlaska
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Legia Cudzoziemska (Francja)
(1)
Zimna wojna
(1)
Temat: czas
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
2001-
(2)
Temat: miejsce
Górale
(1)
Kaszuby
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Podlasie
(1)
Gatunek
Książki kucharskie
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 356/359 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gurkhowie / Roman Marcinek. - Warszawa : "Bellona" : "Rytm", 1996 (Pab. : PZG). - 215, [9] s., [16] s. tabl. : il., fot., 1 portr. ; 21 cm.
(Najemnicy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355/359 [lok. Filia Nr 3 - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 355 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (3 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Po chłopsku, ale na bogato – kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie… Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby – było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polska Kuchnia Regionalna)
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [lok. Główna - Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej